Na otvaranju  festivala u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji 15.06.2021 su o Isidori Žebeljan govorili glumci Svetozar Cvetković i Anica Dobra.

Prve večeri su proglašeni i pobednici u takmičenju.

Takmičilo se 60 kompozitora iz 25 zemalja iz celog sveta, a pobednik je San Vu iz Australije. Drugo mesto među mladim kompozitorima na festivalu pripalo je Velimiru Nenadiću iz Srbije, a treće C Long Juu iz Kine.

Prvo festivalsko veče bilo je posvećeno delima prerano preminule srpske kompozitorke Isidore Žebeljan, a festival se završava večeras.

Isidora Žebeljan je najizvođeniji kompozitor iz Srbije na svetskoj muzičkoj sceni.

Posle uspešne opere Zora D, neprekidno je dobijala porudžbine najznačajnih institucija i muzičkih festivala iz celog sveta, kao što su Fondacija Berlinske filharmonije, Venecijansko bijenale, Dženezis Fondacija iz Londona, festivali u Bregencu i Sijeni i mnogi drugi.

Imala je tu čast da bude prvi srpski stvaralac čiju je kompoziciju izveo i snimio Simfonijski orkestar BBC.

Ekskluzivni izdavač njene muzike je Rikordi-Universal iz Milana, a njene partiture objavljuje i Donemus iz Holandije.

Berlinski časopis ”Der Freitag” uvrstio je Isidoru Žebeljan među deset najperspektivnijih javnih ličnosti u svetu za 2009. godinu.

Večeras je zavrsno veče Festivala Isidore Žebeljan, ne propustite ni ovo veče da uživate u divnim kompozicijama i izvođenjem njenih umetničkih dela.

#Četvrtak #17.06.2021 #Festival #IsidoraŽebeljan #Završnoveče #Uživajteunjenimdelimaivečeras

Komentari (0)

Ostavi Komentar