Ivan Tasovac, rođen je 21 Juna 1966 u Beogradu, proveo je ceo svoj život u ovom gradu.

29 Septembra 2021 u 55 godini je iznenada preminuo, ostavljajući neizbrisiv trag za svoju zemlju, sa mnogo rada, i mnogo truda učinjenog za kulturu.

Sin glumca Predraga Tasovca i Marije profesorke klavira u muzičkoj školi "Mokranjac".

Diplomirao je klavir na Konzervatorijumu, "P. I Čajkovski"u Moskvi, u klasi profesora Sergeja Dorenjskog.

Najpoznatiji pianista, život bez klavira i bez muzike nije mogao da zamisli.

U dvanaestoj godini debitovao je kao pijanista sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije. Tokom profesionalne pijanističke karijere nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji, bivšim jugoslovenskim republikama i drugim zemljama.

Izabrano je 600 naujspešnijih i pozvani su u Moskvu. Među njima su bili predsednici država, ministri, tri kosmonauta, svetski šampioni u raznim sportovima. Jedini muzićar je bio Ivan Tasovac, diplomac među tih 600 diplomaca, koje je primio Vladimir Putin, koji je bio inače organizator ovog skupa.

Pored toga što je bio pianista, kompozitor, profesor i ministar kulture bio.

Takođe bio je i član žirija muzičke emisije "Ja imam talenat", gde je davao jako korisne savete ljudima, deci koji su tog trenutka prvi put predstavili svoj talenat javno.

Ovaj muzički šou je prikazan u Srbiji prvi put 2009 godine.

Nedeljnik Vreme, 2011 godine Ivan Tasovac je izabran za ličnost godine.

Direktor Beogradske Filharmonije je izabran od 23 Marta 2001 do 19 Septembra 2013, kada se i oprostio od svoje filharmonije. Za to vreme, Filharmonija je postala "jedan od vodećih evropskih orkestara" (Independent), "kultni srpski orkestar" (Financial Times), "najuspešnija kulturna institucija u Srbiji" (Jutarnji list, Zagreb) i "najjače PR oružje Srbije" (Kvällsposten, Malmö).

U tom periodu rekonstruisana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovljeni su instrumenti u velikom delu orkestra, orkestar je podmlađen, angažovani su najkvalitetniji muzičari koji su se vratili sa školovanja u inostranstvu.

Uz velike napore i pomoć Fonda Zubin Mehta koji postoji u okviru Fondacije Beogradske filharmonije, vlade Japana, ambasade SAD-a, Delta fondacije, Opštine Stari Grad, NIP-a i drugih donacija ostvarenih kroz rad fondacije, je prikupljeno donacija za orkestar i nove instrumente u vrednosti od 1,5 miliona evra. Obnovljena je skoro čitava gudačka sekcija i najveći deo duvačkih instrumenata.

Pored zapaženih međunarodnih gostovanja orkestra širom Evrope, na njegovu inicijativu, na jesen 2014. godine, realizovana je prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u SAD-u.

Tokom njegovog mandata znatno je unapređena i institucionalna regionalna saradnja.

Pokrenuo je Fondaciju Beogradske filharmonije "Zubin Mehta" 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji.

Realizaciji brojnih ciljeva i projekata ove fondacije doprinosi i Fondacija "Američki prijatelji Beogradske filharmonije", osnovana 2012. godine u Njujorku.

Kao priznanje za doprinos kulturi u Srbiji, koje je pokazao predvodeći Beogradsku filharmoniju, bio je pozvan da bude jedan od glavnih govornika na debati "Odnos kulture i ekonomskog razvoja", koja je u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku održana u junu 2013. godine.

Ponovo je postavljen za na ovu poziciju, direktor Beogradske filharmonije, 26 Januara  2017 godine 

Beogradska Filharmonija je održala koncert, repertoar muzike Dmitrija Šostakoviča.

Govorio je da mu je jedini zadatak bila autentičnost, a o njoj je učio na Konzervatorijumu „Petar Iljič Čajkovski“ u Moskvi, gde je diplomirao i magistrirao klavir.

Tokom profesionalne pijanističke karijere nastupao je kao solista i sa orkestrima širom sveta i regiona.

Ivan je bio vizionar, jedan večiti zlatni dečak. Za nas mnogo više nego direktor i to mesto u devetom redu na Kolarcu i u toj novoj dvorani biće apsolutno i zauvek njegovo. Ne samo sutrašnji koncert, već svi naredni koncerti zaista će biti posvećeni njemu“, kaže violinistkinja Tijana Milošević.

„Ivan Tasovac je bio zaista jedna posebna nota u našem kulturnom životu. Ona nota koja je davala genijalnost čitavoj partituri, čitavoj kompoziciji i ona nota koja obično jeste drugačija i obično štrči i onda je mi ne prepoznamo na vreme kao društvo“, istakla je baletska umetnica Aja Jung.

Bio je jedinstven u svemu. U muzici je pomerao granice, a originalnim idejama klasiku nametao širokoj publici. Samo je on znao da Filharmoniju dovede u pošte i salone, svetske dirigente na čelo naše Filharmonije, a u orkestar zvezde umetničke muzike.

Ostaće umetnička duša koja je ostavila neizbrisiv trag, neko ko će se zauvek pamtiti.

#IvanTasovac #pianista #profesor #kompozitor #ministarkulture #direktorBeogradskefilharmonije #oproštajnikoncertvečerasrts1

Komentari (0)

Ostavi Komentar