Dama, legendarna pevačica izvorne narodne muzike, Merima Njegomir napustila nas je danas u 68 godini, posle duge i teške bolesti.

Rođena je u Zemunu, 9 Novembra 1953 godine

Pohađala je srednju muzičku školu ,,Kosta Manojlović“ u Zemunu, odsek za solo pevanje, u klasi profesorke Milice Popović.

Svoju muzičku karijeru pevačica je započela 1972. godine, kada je u pratnji orkestra „Citadela“, počela da nastupa u jednoj lokalnoj kafani i to samo povremeno pevajući za svoje društvo i drage prijatelje. Kasnije često nastupa sa pomenutim orkestrom u poznatom restoranu „Romanitar“ sa svojim repertoarom.

Upravo, na jednom od njenih nastupa, mladu Merimu Njegomir je čuo i tadašnji urednik "Radio Beograda“, Svetomir Šešić Šele, koji ju je pozvao da za pomenutu stanicu snimi dve pesme koje su i danas u arhivi „Radio Beograda“ – "Idem putem, pesma se ori“ i „Bisenija“.

Preokret u muzičkoj karijeri poznate pevačice, te i njen uspon, je nastao 1977. godine, nakon što je upoznala poznatog pevača Predraga Živkovića Tozovca, koji joj je komponovao dve pesme za prvi album koji je 1978. godine izdala poznata muzička kuća "Jugoton“.

Merima Njegomir je snimila 24 albuma, učestvovala na preko 45 festivala. U periodu od 1979. do 2011. godine gde je osvojila prvu nagradu čak na dvadeset festivala, te je snimila i preko sto snimaka za "radio Beograd“ gde je interpretirala srpske izvorne pesme.

Imala je status istaknutog estradnog umetnika. Dobitnica je velikog broja priznanja, među kojima su: Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi. Jedina od pevača narodne muzike, Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice i Zlatni mikrofon Radio Beograda, kao i preko dvadeset nagrada na brojnim muzičkim festivalima. Neke od poslednjih bitnijih nagrada za njeno muzičko stvaralaštvo su:  Estradno-muzička nagrada Srbije za životno delo od strane Saveza estradno muzičkih umetnika Srbije 2019. Priznanje Nacionalno estradni muzički umetnik Srbije Sabor narodne muzike Srbije, Beograd 2020.

Prva je od pevača narodne muzike održala koncert na Kolarcu.

Do sada je snimila više od trideset studijskih albuma i singl ploča. Pamtićemo je po pesmama Ivanova korita i značaj te pesme.

Ruzmarin i Božji anđeli će nas uvek podsetiti na značaj ljubav.

Pesma Zbog tebe će nas podsećati na tu jednu ljubav zbog koje majka svatove nam još ne sprema.

Pesme, A gde si ti o čežnji, Šta mi značiš, Žena zaljubljena i ostale hitove među kojima su: Što je lepo kad se neko voli, Opilo nas vino, Da nije ljubavi tvoje, Pamtim još, Kad zaškripi kapija, Zelene su oči tvoje, Mezimica 

Osim komponovanih, njen repertoar čine i izvorne pesme šumadijskog, vranjanskog, crnogorskog i kosovskog melosa, sevdalinke, starogradske pesme, ruske pesme i romanse, kao i pesme na dvadeset stranih jezika, među kojima i na kineskom, hebrejskom, grčkom, italijanskom, mađarskom, francuskom…

Žena slavujskog glasa, po čemu će je svi zauvek pamtiti, ostavila je neizbrisiv trag na muzičkoj sceni.
Merima Njegomir je pevala i kada je ćutala, pevala je uvek iz duše, pokazala svaku emociju svoju.

Voleli smo je zbog slavujskog glasa i njene prirodnosti, skrmnosti i pre svega profesionalnosti. Bila je i ostaće dragulj naše kulture i našeg muzičkog života.

Slava joj

#pevačica #legenda #slavuj #slavujskiglas #MerimaNjegomir

Komentari (0)

Ostavi Komentar