Danas smo iznenada izgubili ikonu muzičke scene i legendu rock muzike.

Ovaj veliki umetnik rođen je 5. juna u Nišu, ali se ubrzo s porodicom preselio u Skoplje.

Kako mu je otac bio muzički profesor, sa sedam godina je krenuo u muzičku školu, odsek klavir i pevanje.

Bio je fasciniran rok muzikom i koristio je svaku priliku da nabavi neki vinil iz inostranstva, navodi se u biografiji na zvaničnom sajtu grupe.

Tako je već sa petnaestak godina bio urednik na Radio Skoplju.

Sa šesnaest je svirao klavijature u makedonskom bendu Tor koji ubrzo ostaje bez pevača.

Rahimovski se kao devetnaestogodišnjak odselio se u Zagreb, gde je pre Parnog valjka nastupao u bendovima - Vakuum i Krvna braća.

Godine 1975. godine upoznaje Huseina Hasanefendića-Husu, poznatog kompozitora i gitaristu, kao i Juricu Pađena, sa kojima je osnovao grupu Parni valjak.

Prvu postavu benda su, uz Rahimovskog, Hasanefendića i Pađena, činili Srećko Antonioli za bubnjevima i bas gitarista Zlatko Miksić Fuma.

U bogatoj karijeri, Parni valjak je objavio 17 studijskih albuma, 14 singlova, pet albuma snimanih uživo i četiri kompilacije.

Ime grupe je izabrano po prvoj pesmi koju su uvežbavali da sviraju, Ja sam parni valjak, koju je Hasanefendić napisao dok je bio član Grupe 220.

U tinejdžerskim godinama bio je član nekoliko sastava od kojih su neki Grupa Vakuum, Grupa Tor, sa kojom je nastupio na festivalu u Zagrebu 1975. godine.

Iste godine upoznaje gitaristu i kompozitora Huseina Hasanefendića - Husa i Juricu Padena. Tada je sa menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom osnivao prvu postavu Parnog Valjka, koja je bila nekakva zagrebačka varijanta Bijelog Dugmeta.

Za 30 godišna karijere Parni valjak je objavio 16 studijskih albuma, 14 singlova, 5 uživo albuma, 4 kompilacije, te 2 koncertna DVD-a. Svoj prvi studijski album objavili su 1976. godine pod nazivom "Dodite na show!", kojeg je objavila beogradska diskografska kuća PGP-RTB. Godinu dana kasnije zagrebački "Jugoton" plasira i njihov drugi album pod nazivom "Glavom kroz zid". Treći studijski album "Gradske priče" objavljuju 1979. godine, a taj album je doživio i svetsku distribuciju pod nazivom "City Kids". Četvrti album "Vruće igre" izlazi 1980. godine, a kao i predhodni snimljen je u studio CSB u Milanu, a na njemu su otkrili najomiljenije teme članova utemeljitelja, pevaca Akija i autora Huseina Hasanefendića Husa. 1981. godine izlazi šesti studijski album "Vreme je na našoj strani". Glavnom ulicom, kao sedmi studijski album, objavljen je 1983. godine, a godinu dana kasnije i osmi pod nazivom "Uhvati ritam". Svi albumi doživljavaju zlatne i planitaste tiraže, a ukupni tiraži već su brojali nekoliko miliona. Deveti studijski album objavljuju 1985. godine po nazivom "Pokreni se!", a deseti studijski album izlazi 1987. godine pod nazivom "Anđeli se dosađuju?" na kojem se našao legendarni mega hit "Jesen u meni". Najlepšu pesmu tebi bi' pevao

Hej kamo sreće da sam pevat' mogao

Zatim neke od njegovih najlepših hitova takođe su pesme Dođi, Da li čovek sve, baš sve, na kraju preboli

Sve još miriše na nju koju smo pevali uživajući uz ovaj stih Stare rane opet peku, moje bitke dalje teku

Nakon ove noći, noći bez sna

I dvjesto godina

Da ih brojim u samoći

Samo da zaboravim...

Zastave sa stihom koji će se pamtiti

Ti znaš da nije lako isti ostati
Moje zastave, uvijek su iste boje
Nad njima ljubav caruje
Moje zastave, nikad na pola koplja
Ljubav se ne predaje

Godine prolaze

Kapne dan pa dođe noć

Prođe noć pa kapne dan

Korak naprijed natrag dva

Ode godina.

I mnoge druge divne balade, živeće uz svoje hitove

#АleksandarRahimovski #AkiRahimovski #ParniValjak #Rok #Srbijaostalabezjošjednelegende

Komentari (0)

Ostavi Komentar