Naš najpoznatiji pop- folk pevač, sa najdužom karijerom muzike, ostao veran svom muzičkom stilu od početka karijere do danas. Imala sam čast da odradim ovaj intervju. Govori nam o svojim počecima svog poziva, ljubavi prema muzici, koncertnoj sceni uz publiku. Jedna draga osoba, talentovan i pre svega gospodin predstavlja nam ovaj lep poziv i danas živi kroz stare hitove, pesme uz koje smo sazrevali, smejali se, bili zaljubljeni, bili tužni i naučili šta je život samo kroz pesmu Viski, Grlica i mnoge druge, a i nove pesme i nove generacije uživaju na njegovim koncertima danas i uvek će. To je muzika koja traje.

Samo za Vas Željko Samardžić

Uživajte!

Šta Vas je navelo da izaberete pevanje kao svoj poziv, da li je u pitanju neki uzor ili prosto ljubav za pevanjem? 

Moje upoznavanje sa muzikom a onda i zaljubljivanje u nju se desilo mnogo pre godina koje zahtevaju odluke i izbore. Faktički još kao klinac sam otkrio ono nešto što me ispuni dok pevam ali i to da taj osećaj nije samo moj. Sećam se svojih prvih nastupa i aplauza pred familijom i našim prijateljima,gostima na drvenoj štokrli,improvizovanoj bini,u primaćoj sobi.Kroz život sam se bavio raznim zanimanjima, ali muzika i pevanje je uvek bilo nesto više od poziva čak i onda kada sam postao profesionalac.Velika je stvar kada čovek zna ono sto voli da radi i kada bas to radi.

Da li se pronalazite u nekoj Vama posebnoj pesmi?

Većina mojih pesama je skrojena po mojoj meri.Ja sam ih birao ali sam imao i zadovoljstvo da mi ih pišu autori koji me jako dobro poznaju. Pokojna Marina je bila jedan od onih prijatelja pred kojima imate potrebu da se otvorite i iznesete sve što vam leži na duši.Ona je znala šta mi se dešava “ispod kože”i znala je kao retko ko da to pretoči u neke divne pesme koje je publika zavolela .One su našle mesta u srcima mnogih a u mom repertoaru nezamenjivo .

Braja je takođe zanatlija koji me pogađao i evo još uvek to zna pravim melodijama i versima.Pouzdano,neke su čak i inspirisane mojim životnim fazama.Moguće da sam upravo zbog toga uspeo da ih donesem na iskren i emotivan način a to je glavni uslov da ti ljudi veruju.Pesma je dobra ili popularno receno hit kada se u njoj pronađe mnogo ljudi.

Od svih pesama koju ste snimili koja Vam je najdraža i zašto?

Često me to pitaju novinari i ja uvek prednost dajem “Viskiju” zato što je ta pesma prvorođena i dugo priželjkivana…glasnik karijere koja mi se smešila početkom 5 decenije života kada se karijere pre završavaju nego počinju.Ona je pretpostavljam dosta starija od vecine devojaka i momaka koja danas dolazi na moje koncerte ali je jos uvek rado slušana.Znam i da se mnogi nešto stariji,vezuju preko nje za period svoje mladosti i neko drugačije vreme.Ona ima tu moć da otvori fijoke uspomena koje mirišu na bol,greh i dim.

Šta Vam je bilo značajno za početak karijere?

Sve je to jedan divan vitraž sklopljen iz mnoštva komada povezan i slepljen srećom koja mi se u nekim nesrećnim vremenima osmehnula i ulila nadu u jedan novi početak. Kažu da ništa nije toliko važno u životu kao kada se nađete u pravo vreme na pravom mestu.Ja sam iskoristio šansu koja mi se ukazala jer nisam imao drugog izbora.Instikt da preživim ,prehranim decu i obezbedim im neku izvesniju budućnost me takođe pokretao.Pevao sam po zadimljenim kafanama  do zore i na taj način zarađivao hleb ali hranio i svoju dušu. Tamo sam,zahvaljujući muzici,pronašao i upoznao neke dobre ljude,prijatelje za sva vremena koji su mi bili neophodna podrška kako materijalna tako i ljudska. Mislim pre svega na mog pokojnog Marija Subana.Zahvaljujući njemu sam dosao do hitmejkera i pesama koje su napravile sve ostalo.One su nosilac i stub ovoga što zovem karijerom.

Kada kažu Željko Samardžić, pomisle na Vas i pesmu koju najčešće?

Nadam se na bar njih 10 tak.Pricao sam o “Viskiju”iz 90 i neke.Možda bi mogao pomenti upravo “Možda” ,”Nisi ti za male stvari”,…Klinci mi ispod bine pišu i preko telefona poručuju upravo ove ali i 9000,Grlicu,Ljubavnika,…kao i mnoge nastale u međuvremenu. Za razliku od mene moje pesme ne stare i to mi je najveća satisfakcija.

Publika Vas voli jer ste ostali verni svom stilu, čak i noviteti su dobili veliki plus, u čemu je tajna?

Ja samo slušam svoje srce i pevam ono u čemu uživam pa pretpostavljam da je u tome tajna.Stilovi mi nikad nisu bili prepreka i nemam problem da se šetam i prelazim te zamišljene žanrovske ograde a koliko vidim ni moja publika.

Koliko Vam iskustvo iz privatnog života znače tokom pripreme za novi singl ili album?

Ne razmišljam mnogo o tome.Nekada je kontraproduktivno kalkulisati.Uvek sam slušao šta mi govore oni leptirići u stomaku i izgleda da me nisu lagali.

Koliko publika posećuju koncertne dvorane i kakav je osećaj tada publici?

Uprkos svim tehničkim inovacijama, internetu, veštačkoj inteligenciji koncertne dvorane su još uvek mesta gde se stvara i razmenjuje magija na neki starinski način. U mom slučaju to je ljubav. Kad kazem ljubav mislim na onu gde jedni drugima podjednako dajemo i uzimamo a ne neku jednosmernu podvalu.

Zakazali ste koncerte u Kragujevcu, zatim u Beogradu novogodišnja tri za redom, da li nam tim poručujete i neke nove pesme?

Da ,ti koncerti su nastavak jedne moje smišljeno intezivne koncertne aktivnosti i beogradskih koncerta u novogodišnjoj atmosferi. Radujem se i najavljujem neke novitete iz “Starog lava”.Juče sam sišao u studio i zajedno sa mojim producentom i kumom pronašao i usnimio neke divne emocije na novoj pesmi koju planiramo uskoro objaviti.Zove se “Moja si”.Krčka se tu jos dosta toga ali “o tom po tom”.

Šta ćete pamtiti lepo u ovoj godini?

Najlepši trenutci su oni pored moje najmlađe unuke Andjelije.Ona je novopridošli slatkiš u našoj kući koji nas je sve usrećio.Nema ništa lepše na ovom svetu od mirisa bebe u domu.Pamtiću zasigurno i mnoge gradove u kojima sam pevao ,koncerte i hiljade pređenih kilometara koji su ostavili umor na mom ne više tako mladom telu ali i ispunile srce .Moj stav je da je mera svega ljubav i onoliko koliko je ulažete u život,ljude,posao možete očekivati da vam se vrati.Sve te ,kako ih ja zovem,ljubavne adrese na koje sam zakucao ,ljubazno primljen i jos lepše isplaćen su dokaz uložene ljubavi.Zahvaljujući njima ja se još uvek osecam kao mladi lav.

Da li priželjkujute neki novi duet ili singl,  neki slični albumu Zlatne godine?

Moglo bi se reći da sam ja uvek žedan i željan novih pesama pa zašto ne i duetskih.Jedan interesantan duet je na pomolu dok sam drugi završio .U fazi je miksanja i nadam se skorom izlasku.Uradio sam i obradu moje stare pesme iz 90 tih. Čeka se revizija video spota pa da i ona izađe u javnost. Studio Stari lav ne miruje i jedva čekam da sve te nove pesme postanu i vaše.

Vaš životni moto je?

Pa ne znam, ovih dana ponovo čitam genijalnog Mešu Selimovića pa mozda ova, jedna od njegovih ''Nije čovek ono što misli već ono što čini,,.

#ŽeljkoSamardžić #Zlatnegodine #Viski #Grlica #Ljubavnik #Imetijesudbina #Svejesurovo #Ljubavnaadresa #Možda #Nisitizamalestvari #PremijerapesmeMojasi

Komentari (0)

Ostavi Komentar